Duurzame inzetbaarheid integraal onderdeel van leiderschap

Duurzame inzetbaarheid ligt nu nog vaak alleen bij de HR-afdelingen, maar actieve betrokkenheid van de lijn is nodig om het succesvol te implementeren en te borgen. Daarbij is het belangrijk om duurzame inzetbaarheid te integreren in de dagelijkse praktijk en medewerkers actief mee te nemen in de veranderingen in de organisatie. Elise Goosens en Marese Dijken, beiden werkzaam bij DI-Katalysator, leggen uit.

Welke rol speelt de leidinggevende bij duurzame inzetbaarheid?
Dijken: “Duurzame inzetbaarheid gaat over de juiste fit tussen mens en organisatie, nu en in de toekomst. De leidinggevende heeft hierin een sleutelpositie; hij/zij kent de medewerkers het beste, weet waar de organisatie naar toe gaat, en kan de medewerker ondersteunen in zijn/haar ontwikkeling.

Goosens: Oprechte aandacht is hierbij essentieel. Zonder oprechte aandacht maak je geen verbinding en komen mensen niet in beweging. Dit kan de leidinggevende als beste, mits zij goed toegerust zijn!

Dijken: Wij zien dat in veel organisaties de dialoog tussen leidinggevende en medewerkers moeizaam op gang komt en duurzame inzetbaarheid als extra taak gezien wordt.

Goosens: En dat hoeft helemaal niet, maak het praktisch en niet te groot. Duurzame inzetbaarheid gaat hand in hand met het halen van bedrijfsresultaten en kan prima geïntegreerd worden  met organisatieveranderingen of verbetermethodieken zoals Lean Six Sigma

Welke inzichten heeft jullie eigen ervaring als leidinggevenden gebracht?
Goosens: “We weten hoe belangrijk het is om open in gesprek te gaan met medewerkers over hun kwaliteiten en ambities en samen te kijken wat er mogelijk is. Ik heb ervaren wat voor impact dit heeft op medewerkers en hun ontwikkeling.

Dijken: “Ik ondersteunde medewerkers in hun ontwikkeling door hun takenpakket aan te passen. Zij werden pro-actiever. Het team ging beter presteren en had minder sturing nodig, een win-win situatie!

Wat kan de duurzame inzetbaarheid katalysator betekenen?

Goosens: Wij helpen leidinggevenden duurzame inzetbaarheid te integreren in de praktijk en zorgen dat ze voldoende vertrouwen en de juiste bagage hebben om een constructieve open dialoog aan te gaan.

Dijken: En heel belangrijk: we laten hen dit op hun eigen authentieke manier doen, zodat het uiteindelijk vanzelf gaat.


Meer informatie:

https://www.di-katalysator.nl/
elise@di-katalysator.nl
marese@di-katalysator.nl

Dit artikel is op 4 augustus 2018 verschenen bij de special Organisatie van de toekomst, van Pulse Media Group, gedistribueerd bij de Elsevier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *